Blind

Een eyeopener voor mij was de techniek van het blind contour tekenen. Door je potlood op het tekenblad te zetten en vervolgens de omtrek en lijnen van je onderwerp te volgen zonder op het papier te kijken, krijg je vanzelf een lossere tekening. Die klopt dan niet helemaal of helemaal niet.

Dit is dan weer een prettig uitgangspunt voor een schilderij. Ik vind fotografisch naschilderen erg knap, maar te weinig speels. Het mag iets spannender van mij. Door de tekening en niet het model of foto als start te gebruiken ga je vanzelf die kant uit. De wenkbrauw die links buiten het hoofd valt had ik zelf nooit zo bedacht. Lastig is hoe je kleurvlakken gaat weergeven die eindigen bij de niet aangesloten lijnen: de lijn wel doortrekken of de kleuren laten vervagen? De foto van de vrouw is gemaakt van een still op televisie en daarna in zwart-wit geprint. Ze heeft haar ogen ogen dicht.

foto kop Giovanca blind contour tekenen

blind contour tekening kop vrouw

Giovanca portret vrouw oranje blauw olieverf

portret vrouw olieverf giovanca oranje en blauw

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Wil je een mailtje ontvangen als ik een nieuwe blog heb geplaatst en ook mijn nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2017-H12-24x30P (18)

High tea

Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik toch eens echt keuzes moet gaan maken wat betreft de manier van schilderen, schilderstijl en onderwerpen.
2014-M1-60x60 (3)

Amsterdam

Een van de meest bepalende momenten tijdens mijn schilderopleiding was aan het eind van een vrijdagmiddag toen mijn docent mijn werk kwam bekijken.
2018-P7-40x50 (4)

Judaspenning

Met de zon er op lijkt het wel de maan die licht geeft. De zaden zichtbaar. Verwondering.