Blind

Een eyeopener voor mij was de techniek van het blind contour tekenen. Door je potlood op het tekenblad te zetten en vervolgens de omtrek en lijnen van je onderwerp te volgen zonder op het papier te kijken, krijg je vanzelf een lossere tekening. Die klopt dan niet helemaal of helemaal niet.

Dit is dan weer een prettig uitgangspunt voor een schilderij. Ik vind fotografisch naschilderen erg knap, maar te weinig speels. Het mag iets spannender van mij. Door de tekening en niet het model of foto als start te gebruiken ga je vanzelf die kant uit. De wenkbrauw die links buiten het hoofd valt had ik zelf nooit zo bedacht. Lastig is hoe je kleurvlakken gaat weergeven die eindigen bij de niet aangesloten lijnen: de lijn wel doortrekken of de kleuren laten vervagen? De foto van de vrouw is gemaakt van een still op televisie en daarna in zwart-wit geprint. Ze heeft haar ogen ogen dicht.

foto kop Giovanca blind contour tekenen

blind contour tekening kop vrouw

Giovanca portret vrouw oranje blauw olieverf

portret vrouw olieverf giovanca oranje en blauw

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

20210422_102729 (2) small

Van Carpeaux naar Janssen

Tijdens een schildervakantie in Noord-Frankrijk kwam ik een oude prent tegen waarvan de uitdrukking en sfeer mij beviel. Gemaakt door Jean-Baptiste Carpeaux, een Frans beeldhouwer en kunstschilder uit de negentiende eeuw.
IMGP7357 (2)

Flow

Het was een heuse gewaarwording toen ik voor het eerst in een flow terecht kwam tijdens het schilderen.
20180516_214515 medium (2)

Mijn atelier

Het verzakken van het dak van de garage was de aanleiding tot het stutten hiervan. Door een houten kader te plaatsen en de staanders op 60 cm van elkaar te plaatsen was het ook meteen eenvoudig om de muur te isoleren. Ik herinner me nog precies het moment toen ik ... Lees meer