Effen op kleur

De olieverf die op het palet overblijft na het schilderen smeer ik met kwast, spatel of doek, effen of in verschillende kleuren, verdund of vrij dik, op een nog leeg doek of paneel. Heel wat combinaties dus.

Als dit is opgedroogd heb je een fijne ondergrond voor een schilderij. De verf in de volgende laag moet in verhouding wel steeds meer olie bevatten. Dit kun je bereiken door óf de onderlaag verdund met shellsol op te zetten óf door in de volgende lagen meer medium te gebruiken. Dit principe heet Fat over Lean.

In deze reeks is de ondergrond kleurrijk en wordt de voorstelling bepaald door de omtrek die aan de buitenkant ingekleurd is met een effen kleur. Het eerste schilderij is deels met de spatel ingekrast en er zijn wat lijnen met pastelkrijt ingetekend. Voor het tweede schilderij heb ik een paneeltje gebruikt waarvan ik niet tevreden was over de afbeelding. Nu wel. Bij de laatste vind ik de houding van de persoon mooi uitkomen, de achtergrond tilt het naar voren.

blog 7 olieverf effen op kleur abstracte benen en vogels

blog 7 olieverf effen op kleur nar portret abstract

blog 7 effen op kleur meisje achterover

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Wil je een mailtje ontvangen als ik een nieuwe blog heb geplaatst en ook mijn nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2017-H12-24x30P (18)

High tea

Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik toch eens echt keuzes moet gaan maken wat betreft de manier van schilderen, schilderstijl en onderwerpen.
2014-M1-60x60 (3)

Amsterdam

Een van de meest bepalende momenten tijdens mijn schilderopleiding was aan het eind van een vrijdagmiddag toen mijn docent mijn werk kwam bekijken.
2018-P7-40x50 (4)

Judaspenning

Met de zon er op lijkt het wel de maan die licht geeft. De zaden zichtbaar. Verwondering.