Effen op kleur

De olieverf die op het palet overblijft na het schilderen smeer ik met kwast, spatel of doek, effen of in verschillende kleuren, verdund of vrij dik, op een nog leeg doek of paneel. Heel wat combinaties dus.

Als dit is opgedroogd heb je een fijne ondergrond voor een schilderij. De verf in de volgende laag moet in verhouding wel steeds meer olie bevatten. Dit kun je bereiken door óf de onderlaag verdund met shellsol op te zetten óf door in de volgende lagen meer medium te gebruiken. Dit principe heet Fat over Lean.

In deze reeks is de ondergrond kleurrijk en wordt de voorstelling bepaald door de omtrek die aan de buitenkant ingekleurd is met een effen kleur. Het eerste schilderij is deels met de spatel ingekrast en er zijn wat lijnen met pastelkrijt ingetekend. Voor het tweede schilderij heb ik een paneeltje gebruikt waarvan ik niet tevreden was over de afbeelding. Nu wel. Bij de laatste vind ik de houding van de persoon mooi uitkomen, de achtergrond tilt het naar voren.

blog 7 olieverf effen op kleur abstracte benen en vogels

blog 7 olieverf effen op kleur nar portret abstract

blog 7 effen op kleur meisje achterover

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

20240204 104216 Klein Uitgelicht

Een homp klei

Supertrots op mijn zelfgemaakte beeld! Vooraf een idee op papier gezet met vogel en mens: vogelmasker en -poten, houding van danseresje van Degas. 
2023 P25 24x30p Small Detail

Gretig groen

Deze week  in de tuin gewerkt. Een plan gemaakt wat ik waar ga zaaien.
2022 Mp7 30x40small Kleine Uitsnede

Peaky Blinders

Waar wil ik dat de aandacht naar toe gaat in een schilderij? Bij de eerste opzet is een pistool te zien.