In rood fluweel

In een oud fotoalbum uit de familie tref ik uitsluitend onbekenden aan. Jammer genoeg is de tijd voorbij dat we konden vragen wie de personen zijn.

De versiering van ijzerwerk heeft het rode fluweel lange tijd beschermd en na het verdwijnen van het metaal zie je slechts de afdruk die is achtergebleven. In het album een foto met een ginnegapper, zijn moeder en broertjes. Waar is de vader dan, is ze weduwe? Daarvoor heeft ze te lichte kleding aan. Of is zij een zus van de jongens en is de foto voor de ouders? Het leeftijdsverschil met de oudste jongen is achteraf toch niet zo heel groot, waarschijnlijk is ze de zus van het stel. Wat gaat er door haar hoofd heen? Ter gelegenheid waarvan is deze foto gemaakt? Samen poseren ze in ieder geval samen voor een studioachtergrond bij fotograaf Chr. V. in Bergschenhoek. Hadden we daar dan familie? Zij zullen daar vast wel in de buurt gewoond hebben. Het is de tweede foto in het album, dus het zijn waarschijnlijk geen verre familieleden maar wellicht de kinderen van de eigenaar van het familiealbum. De achtergrond vind ik een mooi tijdsbeeld geven, rond 1900 vermoed ik. Linksonder op de foto zie je duidelijk dat het een gespannen doek is waarop de klassieke vaas is aangebracht. Te zien is hoe het schilderij is opgebouwd. De keuze om twee jongens te laten vervagen in de tijd vond ik wel passen bij de foto (en achteraf  ook bij het fluwelen album). De kleur van het schilderij past bij een zonnige dag met een veranda op de achtergrond.

Hoe het hondje heette weten we ook niet.

familie fotoalbum rood fluweel

foto familie album 1900

opzet olieverf schilderij familie 1900

olieverf familie foto 1900 oranje

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Wil je een mailtje ontvangen als ik een nieuwe blog heb geplaatst en ook mijn nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2017-H12-24x30P (18)

High tea

Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik toch eens echt keuzes moet gaan maken wat betreft de manier van schilderen, schilderstijl en onderwerpen.
2014-M1-60x60 (3)

Amsterdam

Een van de meest bepalende momenten tijdens mijn schilderopleiding was aan het eind van een vrijdagmiddag toen mijn docent mijn werk kwam bekijken.
2018-P7-40x50 (4)

Judaspenning

Met de zon er op lijkt het wel de maan die licht geeft. De zaden zichtbaar. Verwondering.