Mannen

Op dit moment ben ik vooral bezig met portretten.

Het is altijd weer een verrassing op welke manier een gezicht tot leven komt en in welke stijl. Het voelt steeds als een hernieuwde kennismaking, want het resultaat hoeft niet per se overeen te komen met de oorspronkelijke afbeelding.

De omlijning van het hoofd kan door daadwerkelijke strepen gezet worden, maar ook door de achtergrondkleur aan te laten sluiten op de ondergrondkleur, zoals te zien is bij de rechterwang van het blauwe portret. Sterke schaduw of sterke belichting kan een gezicht spannender maken. Het ene oog van het rode portret is indringender dan wanneer er twee ogen geschilderd zouden zijn. Weglaten van informatie is hier een toevoeging. Het derde portret is heel snel en losjes gemaakt.  Het formaat is 24 x 30 cm. Het is interessant om dit eens een stuk groter te maken. Dat betekent dan wel dat ik dan veel grotere kwasten moet gaan gebruiken om eenzelfde effect te krijgen.

De ondergrond geef ik meestal een egale achtergrondkleur waarop ik vervolgens de afbeelding schilder. Wanneer het portret af is vul ik de achtergrond in met een effen contrasterende of juist neutrale kleur zodat het onderwerp de hoofdrol blijft spelen.

blog 4 olieverf portret man achtergrond turkoois

blog 4 olieverf portret man rood halfschaduw

blog 4 olieverf portret man van onder belicht

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

20210422_102729 (2) small

Van Carpeaux naar Janssen

Tijdens een schildervakantie in Noord-Frankrijk kwam ik een oude prent tegen waarvan de uitdrukking en sfeer mij beviel. Gemaakt door Jean-Baptiste Carpeaux, een Frans beeldhouwer en kunstschilder uit de negentiende eeuw.
IMGP7357 (2)

Flow

Het was een heuse gewaarwording toen ik voor het eerst in een flow terecht kwam tijdens het schilderen.
20180516_214515 medium (2)

Mijn atelier

Het verzakken van het dak van de garage was de aanleiding tot het stutten hiervan. Door een houten kader te plaatsen en de staanders op 60 cm van elkaar te plaatsen was het ook meteen eenvoudig om de muur te isoleren. Ik herinner me nog precies het moment toen ik ... Lees meer