Mannen

Op dit moment ben ik vooral bezig met portretten.

Het is altijd weer een verrassing op welke manier een gezicht tot leven komt en in welke stijl. Het voelt steeds als een hernieuwde kennismaking, want het resultaat hoeft niet per se overeen te komen met de oorspronkelijke afbeelding.

De omlijning van het hoofd kan door daadwerkelijke strepen gezet worden, maar ook door de achtergrondkleur aan te laten sluiten op de ondergrondkleur, zoals te zien is bij de rechterwang van het blauwe portret. Sterke schaduw of sterke belichting kan een gezicht spannender maken. Het ene oog van het rode portret is indringender dan wanneer er twee ogen geschilderd zouden zijn. Weglaten van informatie is hier een toevoeging. Het derde portret is heel snel en losjes gemaakt.  Het formaat is 24 x 30 cm. Het is interessant om dit eens een stuk groter te maken. Dat betekent dan wel dat ik dan veel grotere kwasten moet gaan gebruiken om eenzelfde effect te krijgen.

De ondergrond geef ik meestal een egale achtergrondkleur waarop ik vervolgens de afbeelding schilder. Wanneer het portret af is vul ik de achtergrond in met een effen contrasterende of juist neutrale kleur zodat het onderwerp de hoofdrol blijft spelen.

blog 4 olieverf portret man achtergrond turkoois

blog 4 olieverf portret man rood halfschaduw

blog 4 olieverf portret man van onder belicht

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Wil je een mailtje ontvangen als ik een nieuwe blog heb geplaatst en ook mijn nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2017-H12-24x30P (18)

High tea

Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik toch eens echt keuzes moet gaan maken wat betreft de manier van schilderen, schilderstijl en onderwerpen.
2014-M1-60x60 (3)

Amsterdam

Een van de meest bepalende momenten tijdens mijn schilderopleiding was aan het eind van een vrijdagmiddag toen mijn docent mijn werk kwam bekijken.
2018-P7-40x50 (4)

Judaspenning

Met de zon er op lijkt het wel de maan die licht geeft. De zaden zichtbaar. Verwondering.