Stap voor stap

Hoe ga ik te werk? Met deze stappen kun je grofweg zien hoe ik het meestal aanpak.

  1. Bepaal het onderwerp dat je wilt schilderen. Ik ga graag uit van een foto of afbeelding die me raakt.
  2. Pak een ondergrond. In dit geval een doek 60 x 80 cm.
  3. Maak het doek minder wit met een kleur die passend is bij het te maken schilderij. De ondergrondkleur kan ook complementair zijn ten opzichte van het onderwerp, dus aan de andere kant van de kleurencirkel zoals bijvoorbeeld blauw onder oranje of rood onder groen.
  4. Schets met penseel de eerste lijnen van de omtrek en wat bepalende lijnen, zoals hier de positie van de ogen en mond. Ik heb de kleur hemelsblauw genomen en vind het speels als deze kleur uiteindelijk nog een beetje te zien is.
  5. Controleer van een afstand of de vlakindeling en positie van de onderdelen klopt. Het doek en de afbeelding ondersteboven zetten kan helpen bij het vergelijken. Maar misschien gebruik je de afbeelding als inspiratie en komt het niet zo nauw, dat kan ook natuurlijk.
  6. Pak een grove kwast en zet er kleurvlakken op. Eerst de donkere kleuren, daarna de lichtere kleuren. Ik zie nu dat ik dat dus niet heb gedaan. Hier heb ik trouwens een heel dunne laag geschilderd, waardoor de ondergrond nog meespeelt in het gezicht.
  7. Neem een fijner penseel en werk bepaalde onderdelen uit. Hoever je daar in gaat bepaal je natuurlijk zelf. Ik vind het soms best lastig om te bepalen wanneer een schilderij af is, want het spontane kun je helemaal weg schilderen door er over heen te gaan.
  8. Neem even pauze en kijk weer met een frisse blik. Pas zo nodig nog iets aan en kijk of de lichte en donkere kleuren goed op elkaar zijn afgestemd.
  9. Kleur de achtergrond eventueel in. Dat is hier niet gebeurd.
  10. Klaar!

eerste omtrek bij opzet schilderij20210514_094009 lage res (2)eerste invul van kleurtweede invul van kleur

eindresultaat stap voor stap

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2016-M14-24x30Pher (4)helemaal

De V van Vrij

Vrijer gaan schilderen is een proces. Loslaten van realiteit, vorm en kleur.
2019-MP15-60x80 (5) 400x400

Eva

Het kleurenpalet van de kostuums van mijn dochters balletvoorstelling vond ik zo prachtig dat ik dit wilde gebruiken voor een portret. Zacht lila, oranjerood, oudroze, leverkleur, beigebruin, gebroken wit, zalmroze, muisgrijs.
142 (2) 400x400

Man en paard

Op mijn ezel was ik tijdens een heel prettige schilderweek een oude vakantiefoto aan het naschilderen. Een Hongaarse herder met zijn paard in de poesta.