Uit een kistje

Het voornemen om vaker buiten te schilderen komt erg langzaam op gang. Al eerder zag ik op vakantie buiten iemand bezig met een schilderkistje of pochade, dat leek me wel wat.

Een pochade heeft in de deksel wat paneeltjes en in tegenoverliggende helft een uitschuifbaar plankje. Dit dient als palet waaronder verf, penselen en overige zaken opgeborgen kunnen worden. Het palet heb ik met geraffineerde lijnolie ingesmeerd om te voorkomen dat de olieverfkleuren in het hout trekken. Het formaat van 20 x 25 cm vind ik achteraf net iets te klein omdat ik normaal op panelen werk van 24 x 30 cm. Achteraf gezien had ik dit wel prettiger gevonden, maar een troost is dat Vincent van Gogh ook dit formaat paneeltjes gebruikte. Het kleine oppervlak van het palet is ook wennen. Het palet dat ik normaal gebruik is 50 x 70 cm, dus in oppervlakte zeven keer zo groot. De paneeltjes heb ik laten zagen van MDF en daarna heb ik er canvas op geplakt met gel-medium. De canvas loopt niet tot de rand, omdat anders het paneel te dik is om in de gleuf van de deksel te schuiven.  Met de pochade op schoot aan de slag gegaan. Afijn, nog niet de wijde wereld in maar in mijn achtertuin. Vlak voor de eerste nachtvorst, niet in kou en regen, maar bij een lekkere temperatuur buiten op de keukenstoel met en kopje koffie. Best aangenaam eigenlijk.

pochade gesloten groot

geranium met stoel middel

pochde met kwasten middel

eerste van Dre uit een kistje

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

20231124 141410 Kopiesmall

Rooie en witte radijs

Een plastic zakje met nog enkele radijsjes er in. Een fijn onderwerp om enkele tekeningen van te maken die uit één lange lopende lijn bestaan.
20210402 103526 Uitgelicht

Gevangen in de tijd

Nu ik de vijf foto’s van deze reeks bij elkaar zie, moet ik eerlijk zeggen dat ik de schetsmatige opzetten misschien nog wel het mooiste vind.
Detail Klein

Vier variaties vrouw

Hoe maak je een portret interessant? Fotografisch naschilderen is erg knap, maar spreekt mij minder aan.