Uit een kistje

Het voornemen om vaker buiten te schilderen komt erg langzaam op gang. Al eerder zag ik op vakantie buiten iemand bezig met een schilderkistje of pochade, dat leek me wel wat.

Een pochade heeft in de deksel wat paneeltjes en in tegenoverliggende helft een uitschuifbaar plankje. Dit dient als palet waaronder verf, penselen en overige zaken opgeborgen kunnen worden. Het palet heb ik met geraffineerde lijnolie ingesmeerd om te voorkomen dat de olieverfkleuren in het hout trekken. Het formaat van 20 x 25 cm vind ik achteraf net iets te klein omdat ik normaal op panelen werk van 24 x 30 cm. Achteraf gezien had ik dit wel prettiger gevonden, maar een troost is dat Vincent van Gogh ook dit formaat paneeltjes gebruikte. Het kleine oppervlak van het palet is ook wennen. Het palet dat ik normaal gebruik is 50 x 70 cm, dus in oppervlakte zeven keer zo groot. De paneeltjes heb ik laten zagen van MDF en daarna heb ik er canvas op geplakt met gel-medium. De canvas loopt niet tot de rand, omdat anders het paneel te dik is om in de gleuf van de deksel te schuiven.  Met de pochade op schoot aan de slag gegaan. Afijn, nog niet de wijde wereld in maar in mijn achtertuin. Vlak voor de eerste nachtvorst, niet in kou en regen, maar bij een lekkere temperatuur buiten op de keukenstoel met en kopje koffie. Best aangenaam eigenlijk.

pochade gesloten groot

geranium met stoel middel

pochde met kwasten middel

eerste van Dre uit een kistje

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Wil je een mailtje ontvangen als ik een nieuwe blog heb geplaatst en ook mijn nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan in:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2017-H12-24x30P (18)

High tea

Af en toe bekruipt me het gevoel dat ik toch eens echt keuzes moet gaan maken wat betreft de manier van schilderen, schilderstijl en onderwerpen.
2014-M1-60x60 (3)

Amsterdam

Een van de meest bepalende momenten tijdens mijn schilderopleiding was aan het eind van een vrijdagmiddag toen mijn docent mijn werk kwam bekijken.
2018-P7-40x50 (4)

Judaspenning

Met de zon er op lijkt het wel de maan die licht geeft. De zaden zichtbaar. Verwondering.