Uit een kistje

Het voornemen om vaker buiten te schilderen komt erg langzaam op gang. Al eerder zag ik op vakantie buiten iemand bezig met een schilderkistje of pochade, dat leek me wel wat.

Een pochade heeft in de deksel wat paneeltjes en in tegenoverliggende helft een uitschuifbaar plankje. Dit dient als palet waaronder verf, penselen en overige zaken opgeborgen kunnen worden. Het palet heb ik met geraffineerde lijnolie ingesmeerd om te voorkomen dat de olieverfkleuren in het hout trekken. Het formaat van 20 x 25 cm vind ik achteraf net iets te klein omdat ik normaal op panelen werk van 24 x 30 cm. Achteraf gezien had ik dit wel prettiger gevonden, maar een troost is dat Vincent van Gogh ook dit formaat paneeltjes gebruikte. Het kleine oppervlak van het palet is ook wennen. Het palet dat ik normaal gebruik is 50 x 70 cm, dus in oppervlakte zeven keer zo groot. De paneeltjes heb ik laten zagen van MDF en daarna heb ik er canvas op geplakt met gel-medium. De canvas loopt niet tot de rand, omdat anders het paneel te dik is om in de gleuf van de deksel te schuiven.  Met de pochade op schoot aan de slag gegaan. Afijn, nog niet de wijde wereld in maar in mijn achtertuin. Vlak voor de eerste nachtvorst, niet in kou en regen, maar bij een lekkere temperatuur buiten op de keukenstoel met en kopje koffie. Best aangenaam eigenlijk.

pochade gesloten groot

geranium met stoel middel

pochde met kwasten middel

eerste van Dre uit een kistje

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

20210422_102729 (2) small

Van Carpeaux naar Janssen

Tijdens een schildervakantie in Noord-Frankrijk kwam ik een oude prent tegen waarvan de uitdrukking en sfeer mij beviel. Gemaakt door Jean-Baptiste Carpeaux, een Frans beeldhouwer en kunstschilder uit de negentiende eeuw.
IMGP7357 (2)

Flow

Het was een heuse gewaarwording toen ik voor het eerst in een flow terecht kwam tijdens het schilderen.
20180516_214515 medium (2)

Mijn atelier

Het verzakken van het dak van de garage was de aanleiding tot het stutten hiervan. Door een houten kader te plaatsen en de staanders op 60 cm van elkaar te plaatsen was het ook meteen eenvoudig om de muur te isoleren. Ik herinner me nog precies het moment toen ik ... Lees meer