Upside down

Een manier om los te komen van het onderwerp dat je gaat schilderen is door het op zijn kop te zetten. De vorm van bijvoorbeeld een oog is dan minder zoals je een standaardoog zou schilderen of zoals je vindt dat een oog er uit zou moeten zien. Je kijkt nu meer naar de abstracte en meer onherkenbare vorm en meer naar licht en donker.

Tijdens een bezoek aan de Highland Games in Schotland raakte ik aan de praat met deze Schot. Een portretfoto is dan zo gemaakt. De foto heb ik eerst ondersteboven gezet en vervolgens in deze stand nageschilderd op een donkere ondergrond. Zoek naar de verschillen tussen de tweede en derde afbeelding. Toen ik dacht dat het zo ongeveer af was heb ik het schilderij en de foto omgedraaid en een paar details nog aangepast. Overigens vind ik het niet erg als de uitdrukking wat verandert, zolang het gezicht op zichzelf maar geloofwaardig is. Om die reden laat ik meestal niet de afbeelding zien die ik mogelijk gebruikt heb.

blog 8 foto Schot met baret

blog 8 Schot met baret foto op de kop

blog 8 Schot met baret olieverf op de kop

blog 8 Schot met baret rechtop olieverf

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:




Deze blogs vind je misschien ook interessant:

20231124 141410 Kopiesmall

Rooie en witte radijs

Een plastic zakje met nog enkele radijsjes er in. Een fijn onderwerp om enkele tekeningen van te maken die uit één lange lopende lijn bestaan.
20210402 103526 Uitgelicht

Gevangen in de tijd

Nu ik de vijf foto’s van deze reeks bij elkaar zie, moet ik eerlijk zeggen dat ik de schetsmatige opzetten misschien nog wel het mooiste vind.
Detail Klein

Vier variaties vrouw

Hoe maak je een portret interessant? Fotografisch naschilderen is erg knap, maar spreekt mij minder aan.