Winters warm

Een van mijn darlings is dit kinderportret. In een film op tv stond een meisje ergens in het publiek. Ik heb de tv op de still-stand gezet en een foto van haar gemaakt. Welke keuzes maak ik vervolgens als ik ga schilderen?

Formaat:  Hier is dat 30 x40 cm. Klein, geconcentreerd en sterk.

Ondergrond: In dit geval linnen op een houten frame. Soms ook katoen op houten frame, net wat voorhanden is. De structuur van het linnen is hier goed zichtbaar. Als ik een schets wil maken of iets wil uitproberen neem ik vaak een paneeltje MDF.

Eerste laag om het doek minder wit te maken: Oranje omdat ik een complementaire kleur wilde, hier en daar schemert deze kleur nog door. Acryl omdat dat dikker en meer dekkend opgebracht kan worden en lekker snel droogt. Vaak gebruik ik verdunde olieverf als ondergrond.

Beelduitsnede: Muts valt beetje buiten beeld, maakt het wat spannender.

Kleur: Tot nu toe altijd anders dan de zwart-witprint die ik maakte, passend bij het onderwerp. Soms gebruik ik een mengkleur die nog op het palet zit van de vorige keer schilderen. Er zit zelf wat groens in. Licht over donker.

Penselen: Naast breed ook smal. Variatie voegt iets speels toe.

Achtergrond:  Effen grijsblauw past bij de koude. Vaak een enkele kleur zodat het onderwerp meer nadruk krijgt.

Het is lekker wollig geschilderd. De uitdrukking van haar gezichtje raakt me nog steeds.

 

kinderportret met muts olieverf

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

2016-M14-24x30Pher (4)helemaal

De V van Vrij

Vrijer gaan schilderen is een proces. Loslaten van realiteit, vorm en kleur.
2019-MP15-60x80 (5) 400x400

Eva

Het kleurenpalet van de kostuums van mijn dochters balletvoorstelling vond ik zo prachtig dat ik dit wilde gebruiken voor een portret. Zacht lila, oranjerood, oudroze, leverkleur, beigebruin, gebroken wit, zalmroze, muisgrijs.
142 (2) 400x400

Man en paard

Op mijn ezel was ik tijdens een heel prettige schilderweek een oude vakantiefoto aan het naschilderen. Een Hongaarse herder met zijn paard in de poesta.