Winters warm

Een van mijn darlings is dit kinderportret. In een film op tv stond een meisje ergens in het publiek. Ik heb de tv op de still-stand gezet en een foto van haar gemaakt. Welke keuzes maak ik vervolgens als ik ga schilderen?

Formaat:  Hier is dat 30 x40 cm. Klein, geconcentreerd en sterk.

Ondergrond: In dit geval linnen op een houten frame. Soms ook katoen op houten frame, net wat voorhanden is. De structuur van het linnen is hier goed zichtbaar. Als ik een schets wil maken of iets wil uitproberen neem ik vaak een paneeltje MDF.

Eerste laag om het doek minder wit te maken: Oranje omdat ik een complementaire kleur wilde, hier en daar schemert deze kleur nog door. Acryl omdat dat dikker en meer dekkend opgebracht kan worden en lekker snel droogt. Vaak gebruik ik verdunde olieverf als ondergrond.

Beelduitsnede: Muts valt beetje buiten beeld, maakt het wat spannender.

Kleur: Tot nu toe altijd anders dan de zwart-witprint die ik maakte, passend bij het onderwerp. Soms gebruik ik een mengkleur die nog op het palet zit van de vorige keer schilderen. Er zit zelf wat groens in. Licht over donker.

Penselen: Naast breed ook smal. Variatie voegt iets speels toe.

Achtergrond:  Effen grijsblauw past bij de koude. Vaak een enkele kleur zodat het onderwerp meer nadruk krijgt.

Het is lekker wollig geschilderd. De uitdrukking van haar gezichtje raakt me nog steeds.

 

kinderportret met muts olieverf

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Origineel Kopie (2) Aagepast Derde Op 14 Juni

Eleonora Duse

Via de National Trust heb ik de naam kunnen achterhalen van de vrouw die ik geschilderd heb: Eleonora Duse. Foto’s zien of meer weten over haar leven en werk?
Origineel Kopie (2) Aagepast Derde Op 14 Juni Detail

So what?

Die blik. In de hal van het huis van de Victoriaanse actrice Ellen Terry in het Engelse Kent hing een foto van deze jonge vrouw. Haar naam is Eleonora Duse, een Italiaans actrice.
2013 D2 60x80k 2022bijgewerkt Uitgelicht

Kikker en pad

Verf die ik overhoud na het schilderen smeer ik met een paletmes op voorbewerkte paneeltjes. Zo kom ik aan deze prachtige blauwe ondergrond.