Winters warm

Een van mijn darlings is dit kinderportret. In een film op tv stond een meisje ergens in het publiek. Ik heb de tv op de still-stand gezet en een foto van haar gemaakt. Welke keuzes maak ik vervolgens als ik ga schilderen?

Formaat:  Hier is dat 30 x40 cm. Klein, geconcentreerd en sterk.

Ondergrond: In dit geval linnen op een houten frame. Soms ook katoen op houten frame, net wat voorhanden is. De structuur van het linnen is hier goed zichtbaar. Als ik een schets wil maken of iets wil uitproberen neem ik vaak een paneeltje MDF.

Eerste laag om het doek minder wit te maken: Oranje omdat ik een complementaire kleur wilde, hier en daar schemert deze kleur nog door. Acryl omdat dat dikker en meer dekkend opgebracht kan worden en lekker snel droogt. Vaak gebruik ik verdunde olieverf als ondergrond.

Beelduitsnede: Muts valt beetje buiten beeld, maakt het wat spannender.

Kleur: Tot nu toe altijd anders dan de zwart-witprint die ik maakte, passend bij het onderwerp. Soms gebruik ik een mengkleur die nog op het palet zit van de vorige keer schilderen. Er zit zelf wat groens in. Licht over donker.

Penselen: Naast breed ook smal. Variatie voegt iets speels toe.

Achtergrond:  Effen grijsblauw past bij de koude. Vaak een enkele kleur zodat het onderwerp meer nadruk krijgt.

Het is lekker wollig geschilderd. De uitdrukking van haar gezichtje raakt me nog steeds.

 

kinderportret met muts olieverf

Deel dit op social media:

Blijf op de hoogte!

Mis niets en meld je aan voor mijn nieuwsbrief:
Deze blogs vind je misschien ook interessant:

20210422_102729 (2) small

Van Carpeaux naar Janssen

Tijdens een schildervakantie in Noord-Frankrijk kwam ik een oude prent tegen waarvan de uitdrukking en sfeer mij beviel. Gemaakt door Jean-Baptiste Carpeaux, een Frans beeldhouwer en kunstschilder uit de negentiende eeuw.
IMGP7357 (2)

Flow

Het was een heuse gewaarwording toen ik voor het eerst in een flow terecht kwam tijdens het schilderen.
20180516_214515 medium (2)

Mijn atelier

Het verzakken van het dak van de garage was de aanleiding tot het stutten hiervan. Door een houten kader te plaatsen en de staanders op 60 cm van elkaar te plaatsen was het ook meteen eenvoudig om de muur te isoleren. Ik herinner me nog precies het moment toen ik ... Lees meer